Ogłoszenie

Logo nie działa!

#1 2011-03-31 22:25:44

 MichaU

Mod

9698075
Skąd: Dobiegniew
Zarejestrowany: 2011-03-11
Posty: 10
Punktów :   
WWW

CIASTA

Milki Way

http://th.interia.pl/10,oikuchnia,77eab8ad116955/49ea0ce9685a5_440.jpg

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:
1/2 szkl.mleka
3/4 szkl.cukru
2 op.cukru waniliowego
2 szkl.pełnego mleka w proszku
25 dag.margaryny
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę (25/36cm.) włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 29min.w 170"C, ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,ostudzić. Miękką margarynę utrzeć
na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę i przykryć drugą częścią. Wierzch polać polewą i schłodzić w lodówce.


Ciasto Styropian

http://mezczyznawkuchni.pl/photos/86.jpg

Składniki:
ciasto:
1 kostka masła /200g/
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek (tych od żółtek)
szczypta soli do białek
szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:
Zaintrygowało mnie to ciasto i jego troszkę dziwna  nazwa, przepis pochodzi z internetu, ciężko powiedzieć skąd konkretnie gdyż dostępny jest na wielu stronach kulinarnych
Ciasto jest przede wszystkim bardzo smaczne ale także niezmiernie proste do wykonania. Na pewno uda się każdemu!
Mąkę połączoną z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy a na końcu żółtka, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść można dodać 2 łyżki śmietany ale nie powinno być problemu.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można modyfikować dodając do masy np. pokrojone w kostkę brzoskwinie, niektórzy dają też warstwę dżemu między ciasto a masę śmietanową. Na pewno każda wersja jest warta wypróbowania bo ciasto jest naprawdę ciekawe i tanie.
Polecam !!

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.pokemon-violet.pun.pl www.naturalmt2.pun.pl www.krolfutbolu.pun.pl www.wwsis.pun.pl www.gng.pun.pl